גלישה פרטית
Photo by Dan Nelson on Unsplash

גלישה פרטית – לא רק בדפדפן (יוטיוב, אינסטגרם, ספוטיפיי ועוד)

רבים מאתנו מכירים את הפיצ'ר של גלישה פרטית בדפדפן האינטרנט שלנו. ואף על פי שהגלישה הפרטית היא, איך נאמר, פחות פרטית משניתן לחשוב, היא עדיין פרטית יותר מאשר החלופה. כאשר לא משתמשים בפיצ'ר הפרטיות, הדפדפן ממשיך לתעד את היסטוריית הגלישה ולשמור את המידע האישי שנאסף. מי מאיתנו שרוצה למנוע מהדפדפן לתעד פרטים אישיים, רפואיים, פיננסיים או "אחרים", יכול להשתמש בפיצ'ר הזה כדי להגביל (במידת מה) את איסוף המידע של הדפדפן.

לגלוש בפרטיות בשלל אפליקציות

פיצ'ר הפרטיות לא נוכח רק בדפדפן המועדף עלינו, אלא גם ברבות מהאפליקציות שנעשה בהן שימוש. אם אנחנו רוצים לעצור את התיעוד ואיסוף הנתונים, ולו באופן זמני, יש דרך להפעיל את מסך הפרטיות. בכתבה זו נכסה את הדרך להפעיל את פיצ'ר הפרטיות באפליקציית יוטיוב, גוגל מפות וספוטיפיי. למעשה, גלישה פרטית מאפשרת לנו לגשת למקור מידע מבלי להזדהות, באופן שיכול להזכיר הרשמה כדרך אימייל פיקטיבי. הרשמה המאפשרת לגשת למקור נתונים מבלי למסור פרטים אישיים אותנטיים, או להירשם במסד נתונים.

לכבות את איסוף הנתונים (וההמלצות) של יוטיוב (באופן זמני)

אפשר שיהיו סיבות מעולות לגלישה פרטית ביוטיוב. יש הרבה ערך בלעזור ליוטיוב לשכוח את מה שחיפשנו במסדרונותיו. (בעוד שיש מנועי חיפוש שמלכתחילה, לכאורה, לא אוספים מידע אישי של המשתמש). בין היתר, כי יוטיוב מתאים את המלצותיו על פי היסטוריית הצפייה שלנו. באם לחצנו על סרטון, הגבנו, עשינו לייק ופעולות רבות אחרות… יוטיוב יפרש זאת כהבעת עניין. ואם יש סרטונים שאנחנו לא רוצים שיוטיוב יגלה את העניין שלנו בהם, נוכל להפעיל את פיצ'ר הפרטיות. בייחוד אם אנחנו משאילים את הפלאפון לאחד מהאחיינים או האחים הקטנים. או לחילופין, לא רוצים "שיקבל את הרושם הלא נכון", לגבי העדפות הצפייה שלנו.

כדי להפעיל את הגלישה הפרטית (ולו באופן זמני), יש להיכנס לאפליקציית יוטיוב במכשיר הנייד, וללחוץ על תמונת הפרופיל בפינה העליונה של המסך. משם, אפשרות שתופיע אפשרות שבעברית תכונה "גלישה פרטית" (או ניסוח דומה אחר), ובאנגלית תכיל את המילה INCOGNITO. לחיצה על אפשרות זו תאפשר לצפות ביוטיוב "כמו משתמש חדש", עם המלצות טריות ומבלי לצבור היסטוריית צפייה. ניתן לאפס את המערך כדרך לחיצה נוספת על תמונת הפרופיל ובחירה באופציית הפרטיות בפעם השנייה.

התאמות אישיות והמלצות מיקומים בגוגל מפות

הרעיון של גלישה פרטית באפליקציית גוגל מפות יכול להיות די מפתיע או יוצא דופן. שכן סביר שרבים מאיתנו כלל לא שקלו את האפשרות למנוע מהאפליקציה לאסוף נתונים קודמים, או להתחבר אליה באופן אנונימי (לכאורה). מתי יהיה נכון להפעיל את פונקציית הפרטיות? ובכן, כשרוצים להזין לשורת החיפוש אי אילו מיקומים שנעדיף שלא ישפיעו על המלצות האפליקציה. בייחוד אם יש לנו צורך נקודתי לחקור על מיקומים חדשים, בעוד אנחנו לא מעוניינים שהמידע ישפיע על האלגוריתם של המלצות המפה.

גם כאן, כמו ביוטיוב – ניתן ללחוץ על תמונת הפרופיל, בפינה העליונה ולבחור באפשרות הפרטיות. ההמלצות האישיות של האפליקציה ייעלמו, וכך יהיה הדבר גם עבור "הכפתורים האישיים" (כתובות מועדפות שנשמרו באפליקציה לגישה מהירה). האפליקציה גם לא תשמור את המידע שיוזן לה עד שהמשתמש יבחר לצאת ממצב הפרטיות. גם כאן, כדי לאפס, ניתן לחזור לתפריט כדרך תמונת הפרופיל ולבחור בפונקציית הפרטיות.

עיקרון הגלישה הפרטית וכיצד לגשת אליו באפליקציות נוספות

לסיכום, כשאנחנו לא רוצים שאפליקציות (או דפדפנים) יקבלו את "הרושם הלא נכון" לגבי מה שאנחנו מתעניינים בו, אנחנו יכולים לבחור בגלישה פרטית, לפחות לעת עתה. לעשות מה שאנחנו רוצים לעשות, לסיים, ולחזור "למצב הרגיל", מבלי לאסוף נתונים על הפעילות שעשינו תוך כדי גלישה פרטית. ובכך, מבלי להשפיע על ההמלצות או "ההכוונות" של האתרים השונים שאולי נעשה בהם שימוש.

כדי "לגלוש באופן פרטי" בספוטיפיי, יש להתחיל "סשן פרטי" (Private Session) כדרך לחיצה על כפתור הבית, אייקון הבורג והפעלת פונקציית הסשן הפרטי. ניתן להדליק ולכבות אותה. בעוד שבאינסטגרם אין בדיוק פונקציה כזו, אך ניתן להסתיר את הנראות המקוונת כדרך לחיצה על תמונת הפרופיל (הפעם בפינה התחתונה), בחירת בכפתור התפריט (בפינה העליונה), בחירה בכפתור ההגדרות ובתוכו בכפתור הפרטיות. בתוכו ניתן לגשת לסטאטוס פעילות / נראות, ולכבות את פונקציית הנראות (Show activity status), כך שאלו ברשימת החברים לא יוכלו לזהות באם המשתמש מקוון או לאו. במקרה זה, המשתמש גם לא יוכל לראות את הסטטוס המקוון של חבריו. כך או כך, מדובר בווריאציה על גלישה פרטית, וניתן למצוא ווריאציות אחרות באפליקציות אחרות, אם מחפשים היטב.

דילוג לתוכן