לפני 100 שנה כולם חשבו שעד עכשיו כבר נעופף לאן שבא לנו, מעטים חשבו שעיקר ההתקדמות הטכנולוגית תהיה דווקא תקשורתית, ושחיינו יתנהלו דרך רשת האינטרנט. אז איך יראה העולם המרושת בעוד 100 שנה?
אם יכולנו לחזור אחורה בזמן בערך 100 שנים והיינו מחפשים תשובה לשאלה איך יראה העולם עוד 100 שנים מעכשיו, היו עונים אז מרבית האנשים שתהיה פה רובוטיקה מתוחכמת ותחבורה מעופפת. ובאמת, לא רבים סברו אז כי עיקר ההתקדמות הטכנולוגית תהיה דווקא בתחום התקשורת. אז מהטעות ההיא למדנו והפעם ענו על השאלה חוקרים המתמחים בנושאים שכאלה. אז… איך יראה האינטרנט בעוד 100 שנים?
האם יהיה אינטרנט בכלל?
הטכנולוגיה של היום מאפשרת למוצר לפרוץ גם אם הוא לא נמצא בחיינו זמן רב מדי. למשל טכנולוגיית צפייה ישירה מאפשרת לנו שלא להתחבר כלל לספקיות הכבלים ולהתבסס על חיבור אינטרנטי בלבד לצריכת תכנים המועדפים עלינו. ואכן, עם הזמן מצטרפים עוד לטרנד, פשוט כי יש היגיון בדבר, כלכלית ומעשית.
על עיקרון דומה מבוסס הרעיון כי ימיו של האינטרנט כפי שהוא מוכר לנו ספורים, ובעתיד יקומו רשתות שונות ומתקדמות יותר שגם הבעלות עליהן תהיה עניין בפני עצמו, כי הרשת עצמה תהפוך לכלי הטכנולוגי העיקרי שדרכו נבצע גם את הפעולות הפשוטות ביותר.
בעוד שהיום אנו נלהבים מזה שניתן לסגור ביטוח רכב באינטרנט, או מזה שהזמנו בגד מהמם ברבע מחיר מהצד השני של העולם, זהו רק קצה הקרחון של השפעת האינטרנט על האופי שבו אנו צורכים כמעט הכל. אגב, חשבתם שביטוח רכב לפי קילומטראז' זה מוצר חכם שמתכתב ישירות עם הצרכים וההרגלים שלכם? הרבה לפני שיחלפו 100 שנים לכולנו יהיו ברכב קופסאות שחורות שיתעדו כל הורדת הילוך ברכב שלנו והמחיר של הפוליסה שלנו יתבסס על הנתונים הללו.
The world in 2100
איך זה יראה בעצם? הגישה העיקרית מדברת על כך שכל הגאדג'טים אשר מכבידים על כיסינו ופרקי ידינו, לא יהיו איתנו עוד. במקומם, רכיבים אלקטרוניים לבישים כגון עדשות ראיה ושבבים מושתלים יהפכו אותנו למכשיר תקשורת נייד. דרך עדשה הממוקמת בעינך, לדוגמה, תהיה לך האפשרות לצפות בסרטים, לזהות אנשים, לתרגם שפות, לצלם תמונות, לנווט ועוד.
מגבלות של מרחב וגישה למידע יעלמו לחלוטין וככל הנראה, גם פקקי תנועה יהיו נחלת העבר מכיון שכל תנועה תחבורתית תיעשה באופן ממוחשב ותנותב באופן כזה שתישאר רציפה. ואם כל זה נשמע לך כמו מדע בדיוני, אז עוד לא עשית קניות בעוד 100 שנה.
אישור רכישה בסגירת עפעף
ראשית, היכולת לרכוש מוצרים כמו רכב, או שירותים כמו ביטוח, בעתיד כלל לא תחייב כל סוג של ארנק. התשלום יבוצע כולו דרך מערכת זיהוי עצמית מבוססת DNA. שנית, וחשוב הרבה יותר, החיפוש יהיה מיידי. כל דבר שעיניך יוכלו לראות, יוכל להפוך בין רגע לתמונה בקטלוג ויהיה עליך רק להזמינו. את אישור ההזמנה, צילום התמונה או מעבר בין חלונות כפי שמוכר לנו כיום, יחליפו מצמוצי עיניים ומחוות ידיים אשר יאפשרו לנו "לדפדף" בין ערוצי תקשורת. בהמשך, ככל הנראה, נוכל לעשות את פעולות אלו בעזרת כח המחשבה בלבד, מה שיכול כבר להטיל ספק בצורך שלנו לרכוש דברים, כי בשלב זה אנחנו כבר לגמרי דמויות במטריקס, או אווטר.
עבור חובבי טכנולוגיה, גאדגטים וסרטי מדע בדיוני, אין דבר מרתק יותר מאשר מסע בזמן. מסע שכזה, קדימה או אחורה בזמן, רק כדי להבין את ההתפתחות הטכנולוגית שהביאה אותנו עד לכאן או כדי לראות, אפילו רק לרגע אחד איך יראה בית ממוצע בעוד כמה עשרות או מאות שנים מעסיק וימשיך להעסיק לא מעט אנשים. כרגע, אין באפשרותנו לדעת אלא רק להניח כי הטכנולוגיה העתידנית תביא אותנו למקומות אשר יאפשרו לנו, כחברה, לבצע כמה שיותר פעולות באופן מקוון כזה או אחר, ולעשות כמה שפחות פעולות באופן עצמאי. אם זה טוב או לא, הזמן יגיד.